Abaqua adjudica les obres d’ampliació i millora de la depuradora de Camp de Mar a l’UTE FACSA-COEXA per 2,6 milions
novembre 7, 2017
Abaqua retirarà l’antic emissari de Talamanca
desembre 5, 2017

L’IBANAT gestionarà la finca de ses Fonts Ufanes

 
\ L’Ajuntament de Campanet i la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca estableixen un protocol per gestionar els dies de màxima afluència a la finca de Gabellí Petit.
\ Abaqua, propietària de la finca de Gabellí Petit, aprova el Conveni entre ambdues parts per a la gestió forestal, agrícola i d’ús públic dels terrenys.

El Consell d’Administració de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) ha aprovat un Conveni amb l’Institut Balear de la Natura (Ibanat) perquè s’encarregui de la finca de Gabellí Petit, on està situat el Monument Natural de ses Fonts Ufanes, al terme municipal de Campanet.

L’any 2005 Abaqua va adquirir aquests terrenys, de 63 hectàrees, per 3.350.000 euros. Quatre anys abans ses Fonts Ufanes s’havien declarat monument natural amb l’objectiu de conservar els ecosistemes naturals, amb els fenòmens hidrològics i paisatgístics associats, en harmonia amb els usos, els drets i els aprofitaments agraris tradicionals i amb el desenvolupament d’activitats educatives, científiques, culturals i recreatives compatibles amb la protecció de l’espai. A més, la finca forma part de l’àmbit territorial del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana des de l’any 2007.

Davant la insuficiència de mitjans per dur a terme les tasques de manteniment que la finca requereix, el 2010 Abaqua ja va signar un Conveni de col·laboració amb l’Ibanat per mitjà del qual s’havien de mantenir les instal·lacions de la sala de projecció, reformar l’interior de les cases i modificar els itineraris, mitjançant la substitució de senyalitzacions, entre d’altres.

Aquest matí, en una visita a la finca, el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha fet referència a aquest canvi en la gestió i ha explicat que “això representa una millora per a aquest espai natural, i sobretot per als campaneters i les campaneteres, ja que es conduirà el flux de visitants sense generar cap problema al poble de Campanet en moments de màxima afluència, quan brollen les Fonts Ufanes; a més es cuidarà d’aquest entorn tan privilegiat que trobam a la finca de Gabellí Petit”. Vidal ha remarcat que “amb aquest canvi de gestió, incorporam mitjans humans a la finca i donam una solució a una reivindicació històrica de l’Ajuntament de Campanet”.D’altra banda, Joan Ramon Villalonga, gerent de l’Ibanat, ha explicat que es mantenen els dos treballadors d’Abaqua que feien tasques de vigilància i que amb aquest nou Conveni, que té una vigència de quatre anys, prorrogable, l’Ibanat “s’encarregarà de la gestió forestal, agrícola i d’ús públic dels terrenys”. A més, ha dit Ramon, “quan brollin les Fonts Ufanes hi enviarem els nostres mitjans: nou treballadors de les nostres brigades es desplaçaran a Gabellí Petit, de la mateixa manera que acudeixen a incendis forestals, per coordinar la situació com si fos una emergència”.

La batlessa de Campanet, Magdalena Solivelles, s’ha mostrat satisfeta que a partir d’ara l’Ibanat gestioni la finca i ajudi així a mantenir-la.

Per a això, l’Ibanat durà a terme les tasques necessàries per aconseguir un perfecte estat de la massa forestal, tant vegetatiu com sanitari i paisatgístic, conservar les espècies vegetals i animals d’interès per a l’ecosistema i lluitar contra espècies invasores. Pel que fa a la gestió agrícola, l’explotació es farà d’acord amb els mètodes tradicionals i de conservació del paisatge rural de les Illes Balears, per a la qual cosa s’hauran de conrear les terres de cultiu, fer les podes necessàries i mantenir l’estat sanitari dels arbres

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *