Neteja del litoral

Coordinació de neteja del litoral

Les Illes Balears estan banyades, per unes aigües amb la major qualitat del Mediterrani. També posseeixen excel·lents representants d’ecosistemes marins, de valor ecològic reconegut a nivell europeu (les praderies de Posidònia), a més, de gaudir de la presència de fauna marina de gran valor (cetacis, tortugues, etc.). Tot això, juntament amb l’existència d’un paisatge de valor immillorable i amb la Serra de Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, fa que les nostres illes siguin una de les destinacions turístiques preferides.

Aquest elevat turisme unit a l’activitat humana, ja sigui en la nostra costa o en zones llunyanes a ella, genera gran quantitat de residus que per distracció o per falta d’una educació ambiental adequada, acaben dipositant-se en el mar, amb la conseqüent deterioració del paisatge i dels ecosistemes litorals. Per això és necessari un fort compromís per part de l’administració, que en aquest cas ha assumit el Govern de les Illes Balears a través de la Conselleria de Medi ambient.

L’administració balear, va engegar l’any 2004 un pla pioner de neteja del litoral gràcies al qual, la gairebé totalitat del nostre litoral es cobreix, en el període comprès entre l’1 de juny i el 30 de setembre, per les embarcacions de neteja, les recollides de les quals, es poden seguir des del seu inici, a la web, actualitzada gairebé diàriament, durant la temporada de recollida.

Aquest servei, des de la seva posada en funcionament ha tingut un gran èxit, d’entre altres raons, per la bona col·laboració existent entre el Centre de Coordinació i la resta d’institucions, així com a la col·laboració ciutadana, conscienciada amb els valors ambientals, participa activament amb el servei, avisant al Centre o ajuntament, quan es detecta algun atac al Medi ambient. Disposar d’un sistema de gestió i control informàtic del servei, és una altra de les causes importants perquè funcioni bé.